STIRI – norma de reprezentare (discutii)

INDEX just|theory

Am gasit aceasta stire pe hotnews:

„Invitat vineri la Radio Romania Actualitati la emisiunea „Ziua si evenimentul”, presedintele Traian Basescu a declarat ca prin participarea la referendumul pentru adoptarea sistemului de vot uninominal, pentru prima data, romanii vor face legea pentru politicieni, si nu politicienii pentru romani. Seful statului a mentionat ca sistemul de uninominal majoritar in doua tururi pe care il propune la referendum implica reducerea numarului de parlamentari la 360 – 120 de senatori si 240 de deputati.” (SN)

Adica aici se propune de fapt cresterea normei de reprezentare. Sa vedem comparativ cine ce propune:

Situatia actuala (prin L373/2004), bazata pe rezultatele recensamantului din 2002 (POP = 21.698.181 loc):

Normele de reprezentare sunt 1 dep/70k loc, 1 sen/160k lok, prin procesul de distribuire-redistribuire au rezultat 313+12 dep (12 de la minoritati) si 137 sen.

Potrivit proiectului PNL pt. caree Guvernul si-a asumat raspunderea, normele de reprezentare rezultate sunt (pot exista mici variatii) 1 dep/79 k loc, 1 sen/170 k loc, deci ar fi cca. 275 deputati si 127 senatori;

Potrivit informatiilor din stirea de mai sus (propunere presedinte?) adica la 240 dep si 120 sen ar rezulta, printr-un calcul invers, normele de 1 dep/90k loc si 1 sen la 180k locuitori.

Intrebarea e, de unde scot acesti oameni aceste numere? Nu am auzit nici o explicatie, pur si simplu s-au pus acolo niste numere (Cristian Parvulescu a incercat o explicatie, in sustinerea proiectului APD, prin relatia ales-alegator, nu sunt convins ca tine sau ca e suficient, cred ca ar trebui si niste baze mai palpabile).

Iata comparativ situatia in cateva tari europene:

norme_rep_eur.jpg

Am facut niste calcule grosiere (impartire simpla), dar rezultatul e suficient pentru a fi ilustrativ: viziunea asupra normei de reprezentare difera de la o tara la tara, dar cred ca in unele tari (ma rog, la initiatorii legilor) veti gasi si explicatii pentru aceste numere. In altele, nu.

* In cazul Germaniei situatia e putin diferita, fiind un stat federal exista si parlamente de land, deci nu trebuie sa mire norma foarte mare de reprezentare

Acest articol a fost publicat în Presa despre / Actualitate și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la STIRI – norma de reprezentare (discutii)

 1. licurici zice:

  eu mă tot minunez câtă dăruire ai pentru chestia asta şi cum de ştii atâtea. că nu e ca şi cum ai vorbi despre efectul razelor gamma asupra anemonelor. sau e? 🙂

 2. licurici zice:

  PS: fumi e tocat mărunt de cititorii cotidianului pt editorialul de azi. poate n-ar strica să-i dai o mână de ajutor. 😉

 3. carcotasul 3 zice:

  De ce pierdeti timp cu astfel de cacule? Norma reala de reprezentare, la noi, este 0. Acesti domni nu reprezinta pe nimeni in afara de interesele unor grupuri care nu au nimic in comun cu cei care au votat.

 4. Cris zice:

  carcotasul: norma de reprezentare reala = 0.

  he-he-he :-)))) corect, vorbeam de norma teoretica, nu de cea practica (dar nu poate fi chiar zero, cel putin pe sine se reprezinta „alesul” – sau nu?)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s