Primele efecte ale Legii 35

INDEX just|theory

Revin cu scuze pentru perioada lunga de absenta si cu doua exemple rapide la ceea ce am spus intotdeauna: Legea 35/2008  („votul uninominal”) este plina de vicii iar efectele nu intarzie sa apara; Cam tarziu, pentru ca in (scurta) perioada de contestatii nu au avut timp sa se prinda. More to come…

In ordine cronologica:

1. Un colegiu = doua mandate

Un prieten (si ii multumesc) mi-a semnalat inca din luna decemrrie urmatorul fapt: In judetul Arad (circumscriptia electorala nr. 2) s-a ajuns ca un colegiu (7) sa aiba doua mandate, incalcandu-se astfel principiul de baza al „votului uninominal”, adica un colegiu=un mandat („statuat”, de altfel, si in Legea cu pricina la Art. 2 lit. j – definitii, Art. 48 alin 9). Aberatia se „datoreza” unei greseli de calcul, interpretare eronata si a unor decizii gresite, dar evident, legea (fiind una Made in Romania) „prevedea” si exceptiile de rigoare… Cei interesati sunt rugati sa observe Art. 48 alin 9, 14 si 15. Ultima propozitie din alin. 15  e edificatoare pentru modul de „gandire” al celor care fac legi: daca nu stim cum sa rezolvam o problema, bagam o exceptie (ca in proiectul lui „Cristi Parvulescu”: daca doi candidati au acelasi numar de voturi, ia mandatul cel mai in varsta).

Acest fapt a fost observat (ulterior) si de altii, vezi aici un articol de pe Mediafax.

Desi ma repet, tin sa subliniez (din nou): Aceasta lege pretinde ca impune un sistem de vot „uninominal” dar imparte mandatele proportional. Punand in fata acest filtru „un colegiu=un mandat” (v. Art 48 alin 14) s-a ajuns ca in majoritatea circumscriptiilor sa mearga in parlament, in mare parte, printre cei mai slabplasati candidati (cele mai slabe scoruri electorale si pe partid si in total),in contradictie totala cu ceea ce au votat oamenii. Buuun. Aflam insa ca de la aceasta regula de fier, „legiuitorul” (vai si amar…) a facut si o exceptie, pentru cazul in care ideile s-au epuizat!

2. Doi deputati indepartati din Parlament la doua luni dupa alegeri

„Dintr-o eroare a Biroului Electoral Central, Kötő József, de la UDMR, a ajuns în Legislativ cu doar 46 de voturi, în locul Mariana Stoica, de la PNL, care câştigase circumscripţia Africa. Urmare a unei hotărâri judecătoreşti, Kötő József trebuie acum să plece, provocând şi excluderea din Parlament a unui deputat liberal de Maramureş, care trebuie să-i facă loc Marianei Stoica”
(Gandul, 29 ianuarie 2009)

Deci: Batalia din circumscriptia electorala „Africa” (absolut utila democratiei reprezentative din Romania) a fost transata in instanta. Prin recul, un alt deputat este exclus din Parlament.

Nu mai comentez. Va intreb doar: Are cineva interesul ca Parlamentul sa fie o institutie ridcola, alcatuita nedemocratic, in dezacord cu vointa cetatenilor – deci nereprezentativa? Legea 35/2008 serveste din plin acest scop.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s