Romania, RESET (III). Inapoi la Punctul 8

Organizarea era esentiala in acele zile. Pentru ca cei care se organizau primii aveau de castigat. Si lumea a inceput sa se organizeze. La televizor, la Ministerul Apararii, la Palat si prin parcuri se faceau guverne. Avand puterea cuvantului la indemana, Guvernul de la Televiziune a scapat in castigator. Cunoscator al invataturilor marxist-leniniste si admirator, probabil, al sandinistilor, Iliescu a scos din palarie un concept si un nume: Frontul Salvarii Nationale (FSN) – din care, automat, facea parte toata lumea „de buna credinta” din tara asta – si motorul sau executiv, Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN). (NB: A nu se confunda cu CPUN sau cu mai tarziul partid FSN! istoria aici). Noua structura de putere de la Bucuresti a facut rapid pui si in teritoriu, CFSN-uri teritoriale (adica Consilii ale Frontului Salvarii Judetene, respectiv Locale 🙂 – glumesc, desigur, cu asa ceva nu se glumea in acele zile).

CFSN, avandu-l – cu voia Dvs. – ultimul pe lista pe Ion Iliescu, a si emis un document de capatai, care punea Romania inapoi pe sine.

Au mai fost abolite vechile simboluri de trista amintire – stema cu spice si imnul „Trei culori” – si au fost adoptate urgent cele noi (gaura de la steag si „Desteapta-te romane!”). Odata cu aceasta reforma organizationala a Romaniei s-au mai lamurit, tot la televizor, si destule lucruri, fiind rand pe rand demolate miturile celor 4 milioane de membrii de partid,  zeci de mii de securisti (activi) si cel cu „tot al 3-lea roman= informator”. Am mai aflat, cu surprindere, ca cei doi tirani stapaneau singuri toata tara, tinand-o in nevoi si teroare, in timp ce TOTI, dar TOTI ceilalti romani, in frunte cu membrii CPEx (Comitetul Politic Executiv) al PCR si ministrii ai guvernului comunist – intre care ii amintesc pe Bobu „septic”, Dascalescu „te leaga”, Verdet etc. etc. -, membrii Marii Adunari Nationale, capii Securitatii – in frunte cu generalul Iulian Vlad, capii Militiei – in frunte cu ministrul Postelnicu (zis si „Am fost un dobitoc!”), capii Armatei – in frunte cu marele erou Vasile Milea, generalul Stanculescu cu piciorul in ghips, generalii Chitac, Macri, Gusa, Militaru (ex. GRU), prim secretari si secretari – deci TOTI romanii ii urau de moarte si ar fi facut orice sa scape de sub teroarea si tirania lor! (sa ma scuzati daca l-am uitat afara pe careva, e vorba, totusi, de multi oameni! 🙂 )

Acestea fiind spuse (la televizor) si marea impacare nationala realizata, era momentul sa se treaca la punctul urmator: Punctul 8. Aici lucrurile au inceput sa se complice. In timp ce o parte dintre cetateni era de acord ca in Romania mai trebuia facuta curatenie (Punctul 8), cealalta parte – mai mare si mai galagioasa – era de parere ca acestea erau marunte amanunte, in care istoria acelor zile mari nu merita sa se incurce!

P.S. La vremea respectiva (martie ’90), petitionarii de la Timisoara nici nu cereau mult: doreau ca o vreme (trei legislaturi consecutive) sa li se interzica unor categorii de cetateni sa candideze. Din 1990 pana astazi, Punctul 8 al Procalamtiei de la Timisoara fost invocat in mai multe randuri, la fel si consecinta lui fireasca, o lege a lustratiei. In ciuda utilizarii acestei sintagme in diverse situatii (mai mult electorale), inca, pana in ziua de azi, adoptarea unei asemenea legi nu s-a concretizat. Dar exista mai multe proiecte de lege. Ma intreb acum, dupa 20 de ani, daca in decembrie 1989 in Romania NU existau comunsiti si securisti, de ce aceasta lege nu a fost adoptata pana acum, macar de forma, ca sa dea bine afara, pentru ca hai, inteleg ca nu avea obiect! 😉

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Romania, RESET (III). Inapoi la Punctul 8

  1. neagrigore zice:

    proclamatie

    on topic, nu cred ca partea galagioasa era mai numeroasa. Cred ca au beneficiat de inghetarea in proiect a celorlalti. Nu in fiecare zi iti castigi libertatea, sau mai bine zis, toata lumea ar trebui sa fie libera, dar nu toti stiu ce sa faca cu libertatea.
    Galagiosii doar au profitat de nestiinta oamenilor obisnuiti, nestiinta ce foarte curand s-a transformat in nepasare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s